8 Ocak 2014 Çarşamba

Erdoğan'ın hamleleri sertleşiyor

Erdoğan'ın hamleleri sertleşiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Salı günü 400 polisin daha görevini değiştirmesi Aralık ayında başlayan ve hükümeti krize sürükleyen yolsuzluk soruşturmasına karşı verilen savaşı şiddetlendirdi.

Anadolu Ajansı'na göre görev değişimlerinin yoğunlaştığı Ankara'da istihbarat, organize suçlar ve anti terör birimlerinde 350 kadar yönetici ile üst düzey yetkilinin görevleri değiştirildi.
Bu son değişimlerle son haftalarda görev değişikliği yapılan polis sayısı 500 civarına yükselmiş oldu. Öte yandan yetkililere göre İzmir'de liman ve demiryollarını hedef alan yeni soruşturmada da 20'den fazla kişi gözaltına alındı.
Agence France-Presse/Getty Images
Yargı ile hükümet arasındaki savaşın seçim dönemi öncesinde devam etmeye hazır görünüyor olması politik riske dikkat çekerek yatırımcı güveni üzerinde baskı yaratıyor.
Siyasi istikrarsızlığın artması, Erdoğan'ın seçimlerde gösterdiği hünerlerin köşetaşlarından biri olan on yıllık ekonomik başarısını tehdit ediyor. Üç dönem sırasında GSYH'yi yaklaşık dört katına çıkararak 800 milyar doların üstüne yükselten Başbakan'ın taahhüdü Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te ülke ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek.
Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki atışma bölünmeye dikkat çekiyor. 1999 yılında ABD'ye yerleşen Gülen'in, AKP'nin iktidarda kalmasına yardımcı olan milyonlarca takipçisi bulunuyor. Gülen'in yargıda ve emniyette kilit pozisyonlarda destekçilerinin bulunması, Erdoğan'ın Gülencileri "devlet içinde devlet" kurmakla itham etmesine neden oldu ki Gülen destekçileri bu iddiayı reddediyor.
"AKP ile Gülen hareketi arasındaki mücadele azalma sinyalleri vermiyor," diyen Teneo Intelligence Genel Müdürü Wolfango Piccoli sözlerine, "Hükümetin missillemesinin bir parçası olarak emniyetteki ve istihbarattaki üst düzey yetkililerin görev değişimleri sürüyor. Ne AKP'nin ne de Gülencilerin bu mücadelenin net şekilde kazananı olması muhtemel," diye devam etti.
Mart ayında yapılacak yerel seçimler, Erdoğan'ın Ağustos ayında Türkiye'nin seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olmak için yarışıp yarışmayacağını belirleyecek. Haziran 2015'te ise parlamento seçimleri yapılacak. AKP kurallarına göre Başbakan dördüncü dönem için seçime giremiyor.
Erdoğan'ın karşısındaki tek sorun yerel cephede esen rüzgarlar değil. Fed, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımları teşvik eden tahvil alımlarını bu ay azaltmaya başladı. Küresel piyasalarda bolca ucuz para bulunması hızlı bir ekonomik büyüme elde edilmesi ile dış fonlama açıklarının kapatılmasına yardımcı oldu.
GSYH'nin yüzde 7,5'i civarında bulunan kronik cari açığın yanı sıra enflasyonu 2013'te yüzde 5 olan resmi hedefin oldukça üstünde yüzde 7,4'e yükselten kurdaki zayıflık da yatırımcıların Türk varlıklarına olan iştahını azaltıyor.
Noel'den ve yılbaşı tatillerinden dönen yatırımcıların da satış dalgasına katılması ile lira Pazartesi günü dolar karşısında 2.1948'e geriledi. 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk soruşturmasından bu yana dolar karşısında yüzde 7 değer kaybeden lira gelişmekte olan piyasalarda en çok değer kaybeden para birimi.
"Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaşanan son siyasi tansiyonun yanı sıra göstergelerin de kötüleşmesi nedeniyle liranın daha da zayıflayacak alana sahip olduğunu düşünüyoruz," diyen Brown Brothers Harriman'dan Marc Chandler liderliğindeki döviz stratejistlerine göre görünüm yolsuzluk soruşturmasının başladığı geçen aya kıyasla daha da bulanık.
Yolsuzluk soruşturması, borçlanma maliyetlerini de yüzde 10'un üstüne taşıyarak iki yılın en yüksek seviyelerine yaklaştırdı. Mayıs ayında Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesine çıkaran ikinci kredi derecelendirme kuruluşu olmasıyla iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 4,61 ile rekor düşük seviyeye gerilemişti.
Fitch, yaşanan son gelişmelerin Türkiye'nin BBB- notunu etkilemeyeceğini belirtmekle beraber şirketin Londra'daki analistleri uyarı niteliğinde bir açıklama yayınladı. İstanbul'daki ekonomistler söz konusu açıklamayı görünümün durağandan negatife çevrilebileceğinin bir sinyali olarak yorumladı.
Fitch tarafından yayınlanan açıklamada, "Makroihtiyati tedbirler bugüne kadar cari açık ile enflasyonu dizginlemekte yetersiz kaldı. Yolsuzluk skandalı devam ederse hükümeti zayıflatarak ekonomik istikrarı muhafaza edecek politika tedbirlerini zamanında alma yetkinliğine zarar verebilir," ifadelerine yer verildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger