3 Ocak 2014 Cuma

2014 Yılında Altın Fiyatları Ne Olacak ??

Altına şimdi ne olacak?


Altın piyasasını geçtiğimiz yıl takip etmeyenler için önce kısa bir özet:
Nisan ayında negatif fiyat faktörleri ve altın destekli finansal ürünlerin likiditeye çevrilmesi nedeniyle spot altın yalnızca iki gün içinde 200 dolar birden değer kaybetti.
Haziran ayında Fed Başkanı Ben Bernanke'nin merkez bankasının aylık tahvil alım miktarını azaltabileceğini söylemesinin ardından altının ons fiyatı 2010'dan bu yana ilk kez olmak üzere 1300 doların altına geriledi. Aralık ayında, Fed'in parasal çıkışa başlayacağını açıklaması ile fiyatlar yeniden geriledi.
Altının tek düşmanı Fed değildi: Hindistan, cari açığı azaltmak için ithalatı düşürdü. Thomson Reuters GFMS'ye göre dünya çapındaki merkez bankaları altın alımlarını 2013 yılında toplam yüzde 34 oranında düşürme yolundaydı.
Standard Bank'e göre Aralık ayında altın ETF'leri 2009'dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.
2013 sonu itibariyle altın 1981'den bu yana ilk kez yıllık olarak geriledi.
Altının ons fiyatının 2014'ü 1000 dolardan, 2015'i ise 800 dolardan kapatmasını bekleyen ABN AMRO araştırma ekibinden Georgette Boele konu hakkında, "2014 ve 2015'te de en önemli belirleyicinin yatırım talebi olmasını ve pozisyonların likidite edilmesine devam edilmesini bekliyoruz," diye konuştu.
Tahmin edebileceğiniz gibi herkes bu görüşü paylaşmıyor.
SP Angel şirketinden analist John Meyer, "Yoğun ETF satışı olduğu dönemde dahi altın fiyatlarının şaşırtıcı bir direnç göstermesi, Çin'den ve Hindistan'dan gelen fiziki talebin bu baskıyı dengelemeye devam ettiğine işaret ediyor," diye konuştu. Avrupa başta olmak üzere finansal sisteme ilişkin şoklar ise tehdit olmaya devam ediyor.
Altın bugün 1230 dolar civarında seyrederek Fed'in Aralık ayında yaptığı parasal çıkış açıklamasından once gördüğü seviyelerin üstünde işlem görüyor. Yılın ilk dönemlerinde bu tarz volatil hareketler görülebilir ancak analistler metalin mevcut seviyelerde destek bulabileceğini düşünüyor. HSBC'ye göre 1200 dolar altın yatırımcıları için iyi bir giriş noktası.
Bazı piyasa katılımcılarına göre Fed'in parasal çıkışı artık fiyatlanmış durumda.
Örnek vermek gerekirse Investec şirketinden emtia ve kaynaklar bölüm başkanı Bradley George konu hakkında, "Parasal çıkışın hemen hemen fiyatlandığını düşünüyoruz. Ayrıca parasal çıkış sürecinin yumuşak geçmeyeceğini düşündüğümüzden altın yukarı yönde bir miktar alana sahip olabilir. Biliyorsunuz yaklaşım verilere bağlı olacak," diye konuştu.
Elbette ki altın belli bir seviyeye ulaştıktan sonra talep geri dönebilir.
Investec'ten George, "Gelişmekte olan piyasaların talebi devam ettikçe, merkez bankalarının altın alımı yaptıkça ve bu ucuz seviyeler sürdükçe talebin denkleme yeniden dahil olmasını bekliyoruz ki bu da altın fiyatlarının 2014'te artabileceği anlamına geliyor," diye konuştu.
kaynak www.wsj.com.tr
Altın fiyatları 2010 yılından sonra ilk kez bu sene 1300 doların altını gördü.2013 yılında dip yapan altın fiyatlarının 2014 yılı içinde biraz toparlanacağını ve yükseleceğini tahmin ediyorum. 2013 ekonomik veriler altın fiyatlarının düşmesine neden oldu.
2014 yılında bu sürec sürecek gibi ,ama altın hala  yatırımcının gözünde sağlam yatırım aracı olarak ilk akla gelenlerden.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger