14 Mart 2013 Perşembe

Hangi oyunları oynayan çocuk hangi mesleğe yatkındır

Tülay Oktay, 
Hollanda’da Eğitim Felsefesi ve Pedagojik Bilimler eğitimi almış, kişinin doğuştan sahip olduğu yetenekler ve bunların analizi konusunda çalışmalar yapmış bir eğitim ve yetenek uzmanı... 
Oktay Hollanda’da yıllardan bu yana yürüttüğü ve Türkiye’de henüz olmayan bir yetenek analizini ülkemizde uygulamaya başladı. Yaptığı analizlerle “öz yetenekleri belirleyen” Oktay, anne babalara çocuklarının eğitim hayatları, okul, bölüm ve meslek seçimleri konusunda yol gösteriyor. Oktay’ın yazdığı “Çocukken Ne Olmak İsterdin” adlı kitap çocukların yanı sıra yetişkinlere de meslek seçimleri ve iş değiştirmelerinde 
yardımcı oluyor. 

Öz yetenekler klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve dış faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir. Öz yetenekler, neyi neden yaptığınızın veya yapmadığınızın gerçeklik motivasyonu yansımasıdır. 

“Öz yetenekler, yetkinliklerinizi, becerilerinizi ve klasik yeteneğinizi keşfetmenizdeki coşkunuzun ölçüsünü verir” diyen Tülay Oktay hangi oyun ve oyuncağın hangi mesleğe yatkınlığı gösterdiğini şöyle anlatıyor. 

Hayvan sevenler doktor ve hemşire olmak için uygun


Kedi, köpek, kuş, tavşan, kuzu, karınca peşinde koşan çocukları dikkatle izleyin. Kendilerine ait olmadıkları halde bu hayvanlara dokunmak isterler, onların güvende olduklarından emin olmak isterler. Karınlarının aç olup olmadığıyla ilgilenirler. Simitlerini onlarla paylaşırlar. Yağmur ya da kar yağdığı zaman pencereye koşup takip ettiği hayvanın ne durumda olduğunu merak edip izleyen, onun zor durumda olduğunu görünce annesini onu eve almak için ikna etmeye çalışan çocuklar “empati” sahibi demektir. 

Bu davranışlar bu çocuklarda empati yeteneğinin yüksek olduğunu gösterir. Empati yeteneği yüksek olan kişiler, kendilerini başkalarının yerine koyup onu bütünüyle hissedebilir ve pozitif bir şekilde manipüle edebilir. Bu çocuklar ileride iyi bir hemşire ve doktor adayıdır.

Tiyatro ile ilgilenenlerin 
duyarlılığı yüksektir 


Tiyatroya düşkün olan çocuklar da yatkınlıklarıyla ilgili önemli bilgiler verir. Severek tiyatro izlemenin yanı sıra kendisi de evde bir sahne sergiliyorsa, seslendirmeler yapıyor, farklı sesler çıkarıp onlarla karakterler yaratıyor, bol bol hikâyeler anlatıyorlarsa bu çocukların “duyarlılık” yetenekleri olduğunu söylemek mümkün olur. Uyum ve etkilenme yönleri diğerlerine göre daha yüksek olan çocukların bu yeteneklerini doğru kanalize etmek çok önemlidir.
Burada önemli olan birinci konu yeteneğin/yatkınlığın ne olduğunu tespit etmek, diğer yeteneklerle olan işbirliğini saptamak ve bunu en verimli, en yapıcı, en olumlu yönde değerlendirmeye almaktır.

Şarkı mırıldananlar ‘beyin takımında’ yerlerini alır

Bazı çocuklar, zaman zaman bir köşeye çekilirler, kendi kendilerine hiç kımıldamadan dakikalarca şarkı mırıldanırlar, oturdukları yerde sallanarak dalıp giderler. Fiziksel herhangi bir harekette bulunmayıp hayaller âlemine dalarak kendilerini kaybeden bu çocuklar çok zaman ailelerinin endişelenmelerine, korkmalarına bile neden olurlar. Hayal âleminin minik kahramanlarının bu tutumları sizi korkutmasın çünkü geleceğin en iyi “filozofları” yüksek ihtimalle bu tür çocukların arasından çıkacaktır. Fikir ve hayal yeteneği güçlü olan bu çocuklar yetişkinlik dönemlerinde eğer sahip oldukları bu yetenek doğrultusunda teşvik edilip eğitilirlerse de yaptıkları işin beyin takımında yer alacaklardır. 

DİKKAT!

Sadece tek bir yetenekten hareket ederek hayati kararlar almak ya da yargıya varmak doğru değildir. Sahip olunan yeteneklerin diğer yeteneklerle işbirliğini gözden kaçırmamak gerekir. Bu açıdan her zaman analizci olmakta fayda var.

Kitap okumayı sevenlerin ilgi alanları çok geniştir 

Çocukların kitap okumayı sevmesi önemli bir yetenektir. Çocuklar eğer kitap seçimi konusunda özel bir tercih yapamıyorlarsa ve her tür kitabı okumayı seviyorlarsa bu onların ileride geniş ilgi alanına sahip yetişkinler olacağı anlamına gelir. Kitap, dergi, gazete vb. her şeyi okumaktan zevk almak, bundan büyük coşku duymak o çocuğun geniş ilgi alanı yeteneğidir.

Yaramaz çocuklar geleceğin girişimcileri olabilir!

Anne babanın yapılmaması konusunda hassasiyet gösterdiği şeyleri yapmayı seven, içinde fiziksel tehlikeler de barındıran bu yasaklardan zevk alan çocuklar da aslında bu tavırlarıyla önemli bir yatkınlıklarını dışa vuruyorlar. Kendilerine tehlikeli sonuçlar doğurabilecek oyunlar oynamaktan kaçınmayan bu gözü kara çocukların “girişimcilik” yönleri diğerlerine göre çok daha yüksektir. İleride başarılı girişimciler olarak iş hayatında kendilerini göstermeleri muhtemeldir. 
Liderlik vasıflarına sahip olmak, maceraperest olmak, fiziksel risk bile alma cesareti, sabırsızlık, yenilikçilik, her işte ipleri elinde tutmak, güvencesi ve garantisi olmadığı halde iş yapabilmek bu tür insanların genel özellikledir. Yapacakları şeyin onlar için meydan okuyucu olması gerekir. 
İş hayatında çok zaman çeşitlilik ve değişkenlik isterler.

Alkışlanmak isteyenler
ön planda olmayı ve sorumluluk almayı sever


Ayna karşısında sürekli kıyafet giyip çıkartan, oyuncak bebeklerine çeşitli kıyafetler giydiren, podyumda olmayı, şarkı söylemeyi, izlenmeyi, alkışlanmayı seven çocukların “ön planda olabilme” yetenekleri güçlüdür. Bu yeteneğe sahip çocuklar yaptıkları şovlarla her zaman birilerinin ilgisini çekmeyi başarırlar, kendilerini izletirler. “Ön planda olma” yetenekleri yüksek olan bu çocuklar birer yetişkin olduklarında da yine kendilerini işin merkezinde bulmak isteyeceklerdir. Ön planda olma yeteneği bu yetişkinlerin önemli sorumluluklar almalarını da sağlayacaktır.

Strateji oyunları politikacı yapar! 

Bazı çocuklar satranç, dama, monopoly oynamayı çok severler ve askerli-savaşlı oyuncaklara sahip olmak isterler. Bu tür komplike ve zor oyunlar oynamak, bir başkasını ezip geçme hırsı veren sert oyunlar çocuğun stratejik yeteneğidir.
Bu çocuklar hayatlarına stratejik zekâya sahip yetişkinler olarak devam edeceklerdir. Beklenti içinde olmak ve her yaptıkları işte hep birkaç adım sonrasını tahmin etmek yeteneği güçlü olan bu kişiler, zoru başarmaktan tatmin olurlar. Doğru eğitimle doğru hedeflere yönlendirildiklerinde ticari, ekonomik ve siyasi alanda kozlarını kullanacaklardır.

Bilgiye meraklı çocuklar araştırmacı olabilir

Futbol, böcekler, gezegenler, uzay, fillerin yaşamı gibi bir konu saptayarak o konuyla ilgili kitap, dergi, gazete, belgesel, televizyon programı takip eden, araştırmalarını kendini tatmin edene dek sürdüren çocukların spesifik konularla ilgili bilgi edinme yetilerinin güçlü olduğunu söylemek mümkündür. Bir konuya odaklandıktan sonra o konuya her yönüyle hâkim olmadan tatmin olmayan bu tür kişiler, teorik bilgilere ulaşmadan kendisini rahat hissedemezler. Konulara hâkim olmak ve o alanda uzmanlaşmak onların en güçlü taraflarıdır.

Bireysel oyuncular rekabetçidir

Tenis, masa tenisi, langırt gibi teke tek oynanan, rakibi alt etmek ve yenmek prensibi üzerine kurulu tamamen kazanmak amaçlı yapılan oyun ve sporlar geleceğin cesaretli girişimcilerine işaret eder. Bu tür oyun ve sporlara yatkınlık gösteren çocuklar geleceğin aktif ve rekabetçi bireyleridir. Girişimcilik yeteneği yüksek olan bireyler, başkalarına karşı, hep daha hızlı ve daha etkili olmak gücüne sahiptir.

Bilye peşinde koşanlar geleceğin CEO’ları

Çocuklar eğer bilyelerin ve oyuncak arabaların peşine takılmışlar ve kendilerini bu oyuncaklara adamışlarsa sahip oldukları gizli yetenekleriyle ilgili önemli sinyaller de veriyorlardır. Bilyeleriyle ve oyuncak arabalarıyla tutku derecesinde bağı olan, onlardan kopamayan ve onlarla oynarken birçok oyun türü de geliştiren çocuklar geleceğin iyi birer yöneticisi olmaya adaydır. İş hayatında başarılı CEO’ların en güçlü yeteneği olayları “kuşbakışı görebilme yeteneği”dir. Üst düzey yöneticilerin olayları yukarıdan tüm netliği ve ayrıntılarıyla görüp analiz edebilme yetenekleri güçlüdür.

Lego ustaları mühendis olur

Lego ve bulmaca meraklısı çocuklar “Problem Solver” dediğimiz çözüm odaklı problem çözücülerdir. Amaç ve çözüm odaklı, fonksiyonel olan her sorun bu yeteneğe sahip olan kişiler tarafından kolayca çözüme kavuşturulur. Bu bireylerin pratik ve faydalı detayları en hızlı şekilde görebilme yetenekleri de güçlüdür. En iyi beyin fırtınası yapabilen yetişkinler, mühendisler lego ve bulmaca meraklısı çocukların arasından çıkacaktır.

Kurabiye yapıp 
satan çocuklarınızı şöyle analiz edin!


4-12 yaş arası çocuklarınız bir dükkanı olduğunu hayal ediyor ve satıcı oluyorsa veya sakız, şeker gibi şeyleri para karşlığı satmaya çalışıyor ise bu çocuğun ileride iyi bir pazarlamacı olduğunu gösterir. Hazır bir şeyi satmak yerine kendi yaptığı resimleri, kurabiyeleri büyük bir zevkle satmaya çalışıyorsa bu çocuğun hem iyi bir pazarlama yeteneği hem de kreatif yanının olduğunu gösterir. Bu çocuklar büyüdüklerinde iyi bir reklamcı olup aynı zamanda ürünlerini de iyi pazarlarlar. Kurabiyesini yapıp para karşılığında satan aynı çocuk ailesinin onaylamadığı -genelde fiziksel tehlike içeren bir yerlere tırmanmak- oyunlar oynuyorsa yetişkin olduğunda kendi şirketi, yeni fikirleri olan yenilikçi ve fikirlerini iyi pazarlayabiler bir girişimci iş adamı olacaktır. 

Bu ilginç haberi paylaşmak istedim.Doğru olduğunu düşünüyorum siz ne dersiniz ?

kaynak http://pazarvatan.gazetevatan.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger