16 Mayıs 2013 Perşembe

Regaip Kandiliniz kutlu olsun.Bu geceye özel çok güzel bir dua paylaşmak istiyorum.

0 yorum
Bu gün Regaip kandili öncelikle herkezin kandilini kutlarım.Kandil ile ilgi dua ve yazılar ararken www.internethaber.com adresinin yazarlarından Sayın Nesrin YILMAZ hanımefendinin bir duasını okudum.Çok içten ve güzel olan bu duayı paylaşmak istiyorum.

Gönülden okumanızı rica ederim.



Allah'ım...
Huzuruna çağırdığın için bizleri, hamdolsun Yarabbi...
Sen çağırdın bizleri, geldik makamına, diz çöktük huzurunda, sen dualarımızı kabul eyle Yarabbi...
Harama kayarsa gözlerimiz, helale çevir, ucu cayır cayır yanan nefislerimizi körelt Yarabbi...
Başkasına ait olanı istememize izin verme, kendi elimizdekilerle yetinmemiz için yüreklerimize sabır suyu serp Allah'ım...
Sen annelerin, babaların kalplerine, evlatlarının yüzüne bakamayacak karalar çaldırma, "zinaya" yöneltme, nefislerine sadık kıl Yarabbi...
Evlatları analarına babalarına saygılı kullardan eyle...
Evlatların yüreklerine, senin aşkın sayesinde oluşmuş ana baba sevgisinden saç, üzerlerine ana baba aşkı dök Yarabbi...
Harama bulaşan elleri bir seferlik affet, o ellerin helale uzanması için kalplere huzur ihsan eyle...
Eşlerinin, çocuklarının haklarını gasp edip, zevk-ü sefaya dalanların kalplerine nurundan koy...
Vicdanlarını ayağa kaldır, merhametlerini ayyuka çıkar Yarabbi...
Bir kuruş haram parayı boğazımızdan geçirme, hepimize helal paralar kazanmayı nasip eyle...
Haksızlık karşısında dilimizi bülbül, haklılar kaşısında boynumuzu kıldan ince eyle Yarabbi...
Sen bizleri, kimsenin ayaklarına kapanacak kadar güçsüz eyleme...
Senden başkasına el açtırma Yarabbi...
Sen anaları, babaları evlatsız, evlatları anasız babasız koyma...
Sen evlatları annelerinden babalarından utanacak duruma düşürme, sen aileleri birlik eyle Allah'ım...
Sen bizleri kul hakkını bilenlerden, kul hakkı yemeyenlerden eyle...
Kul hakkı yemenin korkusunu ruhumuzdan eksik etme Yarabbim...
Başkasına ait olanları, ait olduğu kişilerden çalacak nefsimizin iki gözünü kör et, o gözlere de bir daha sıhhat verme Yarabbim...
Ellerimizi de ruhumuzu da harama bulaştırmaktan sakındır bizi...
Ruhumuzun da ellerimizin de teslimiyeti sadece sana olsun...
İşlediğimiz günahlardan ders almamızı, aynı günahlara tekrar bulaşmamazı, günaha bulaşan ruhlarımızı temizlememizi nasip eyle Yarabbi...
Bir tek senin önünde mahçup oluruz biz seve seve, kimselerin önünde mahçup duruma düşürme bizi...
Düşersek, sana açılan ellerimizden tut, sen ayağa kaldır hepimizi...
En zor anımızda sana gelmeyi, senden başkasından merhamet dilenmemeyi nasip eyle...
Dertlerin dermanı senden başkası değildir, bizleri senden başkasına diz çöktürme Yarabbim!
Allah'ım...
Huzuruna çağırdığın bizlerin dualarını...
Yüce makamında, arşın alalarında, huzurun semalarında kabul eyle Yarabbi...
Amin...

kaynak www.internethaber.com


Haberin Devamı ►

15 Mayıs 2013 Çarşamba

Dan Brown, Cehennem’e çağırıyor

0 yorum

Dan Brown, Cehennem’e çağırıyor

Tüm dünyada 81 milyon satarak aşılması güç bir satış yakalayan “Da Vinci Şifresi”nin yazarı Dan Brown’un yeni romanı “Cehennem” piyasada. Uzmanların “Da Vinci”nin satışını aşacağına kesin gözüyle baktıkları “Cehennem” Dante’nin ünlü eseri “İlahi Komedya”nın “Cehennem” bölümünden alırken, romanın konusu ise İstanbul’da özellikle Ayasofya Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı’nda geçiyor. Saat farkıyla (7 saat) tüm dünyadan önce Türkçede yayımlanan kitabın konusuyla ilgili ilk bilgiler de VatanKitap’ta. İşte Türkçe ilk baskısı 150 bin yapılan “Cehennem” ile ilgili merak ettiğiniz her şey…


LANGDON BAŞINDAN VURULMUŞ, HAFIZA KAYBI YAŞIYOR...

Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon başından vurulmuş bir halde evinden binlerce kilometre uzakta, Floransa’da bir hastane odasında gözlerini açtığında ne buraya nasıl geldiğini ne de nasıl vurulduğunu hatırlamaktadır. Yaşadığı korkunç baş ağrısına eşlik eden tek şey; sürekli kâbuslarında gördüğü kan kırmızısı bir nehrin karşı kıyısından kendisine “Ara, bulacaksın!” diye seslenen gümüş saçlı güzel bir kadın ve onu çevreleyen, toprağa baş aşağı gömülü can çekişen bedenlerdir.
Langdon gördüğü kâbusları anlamlandırmaya çalışırken kadın bir suikastçı tarafından takip edildiğini, kendisine tedavi uygulayan doktorlardan biri gözlerinin önünde vurulunca anlar. Hastanede görevli diğer doktorlardan biri olan Sienna Brooks’un o ölüm kalım anında yardım etmesiyle hayatta kalır ve neler olduğunu ilk olarak onun ağzında duyma fırsatına kavuşur.
Sienna’nın evinde kendine bir yol çizmeye ve olan biteni anlamaya çalışırken, genç doktorun, üzerinden çıktığını söylediği bir projector, Langdon’ın çözmesi gereken sırlar ve şifreler dünyasının kapısını aralar. Projektörden duvara yansıyan, Botticelli’nin ünlü La Mappa del’Inferno adlı eserinin bir görüntüsüdür; ama bir fark vardır. Buradaki cehennem tasvirinde gizlenmiş bir mesaj vardır. 
Langdon bir yandan mesajı çözmek, bir yandan da peşine düşen suikastçılardan kurtulmak için nefes nefese bir kovalamaca içine sürüklenir. Şifreleri adım adım çözdükçe Floransa sokaklarında farklı pek çok mekâna gitmek ve ipuçlarını puzzle’ın parçaları gibi yerli yerine koymak zorundadır.
Sonunda Langdon Floransa’nın en eşşiz şaheserlerinden biri olan Vecchio Sarayı’nda muhafaza edilen bir ortaçağ veba maskesi, Dante’ye ait olan ölüm maskesine ulaşır ama ne yazık ki maske çalınmıştır ve çalanların bunu hangi amaca hizmet ederek yaptıklarını anlamak için Profesör Langdon bu aşamayı çözmek zorundadır. Fakat Langdon eldeki çok az ipucundan hareketle mantıklı bir sonuca ulaşamasa da eğer maskeyi ele geçirebilirlerse sırrı da çözebileceklerine inanmaktadır. Ve bundan sonra da amansız bir kovalamaca başlar. Artık, ipuçları Dante’nin Cehennem’inin içinde saklı olan bir bilmecenin etrafında şekillenen korkunç bir senaryonun içindedir ve hem peşindekilerden kurtulmak hem de kendisine umut bağlayan bilim dünyasının umutlarını boşa çıkarmamak zorundadır.
Floransa’nın tarih kokan dar sokaklarından Venedik’in muazzam bazilikalarına uzanan semboller zinciri Langdon’ı tarihi sonsuza dek değiştirebilecek bir mekâna sürükler. Burası üç imparatorluğun merkezi olmuş, insanlık tarihi kadar eski, dünyanın incisi İstanbul’dur. Ve bu şehirde ya tarih baştan sona yeniden yazılacak ya da bunu yazacak hiç kimse kalmayacaktır...



DÜNYA İSTANBUL’U BU CÜMLELERLE TANIYACAK

“Eski Bizans başkentinde akşam olmuştu. Marmara Denizi’nin kıyısında yanan ışıklarla birlikte camiler ve ince minarelerden oluşan şehir silueti aydınlandı. Akşam namazı vaktiydi ve şehirdeki hoparlörlerden ibadet çağrısı yapan ezan sesleri yankılanıyordu. 
La ilahe illallah.
Allah’tan başka ilah yoktur. 
İnançlılar camilere koşarken, şehrin geri kalanı işlerine devam ediyorlardı. Gürültücü üniversite öğrencileri biralarını içiyor, işadamları anlaşmalarını yapıyor, tüccarlar baharatlarını ve halılarını pazarlıyor ve turistler büyülenmiş bir halde olan biteni izliyorlardı. Burası ikiye bölünmüş bir dünya, karşıt güçlerin şehriydi: Dindarlarla laikler; eskiyle yeni; Doğu’yla Batı... Avrupa ile Asya arasındaki coğrafi sınırda duran bu ebedi şehir, gerçekten de Eskidünya’dan daha da eski bir dünyaya uzanan bir köprüydü.
İstanbul. (Kitaptan)” 

DANTE’NİN CEHENNEMİ İLE BAĞLANTI NOKTALARI 

Kitap adı üstünde tam bir “Cehennem”. Gizemler, şifreler ve nefes nefese akan bir maceranın arka planında aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı üzere hızla artan nüfus artışı var. Ve bunun yaşantımızı nasıl olumsuz etkileyeceğini anlatıyor ve bu sorun bir cehennem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu cehennemden nasıl kaçılır, bu sorunun cevabını arıyoruz bu kitapta. Dan Brown bu kitabı yazarken Dante’nin “Cehennem”inden esinlendiğini söylemişti. Brown artan nüfus artışı için Dante’nin “Cehennem”indeki içiçe geçmiş ve gittikçe daralan dokuz sarmal daireye ve orada acı çeken insanlara atıfta bulunuyor. Dan Brown’ın cehennem tasviri ise aslında tam da günümüz dünyası diyebiliriz. 

KAHRAMANLAR, MEKANLAR, ŞİFRELER


Robert Langdon bu sefer kendisini başından vurulmuş bir şekilde hastanede bulur ve daha kötüsü hiçbir şey hatırlamamaktadır. Bir yandan da onu yakalamak isteyen nüfuzlu birileri vardır… Neden, kimden kaçtığını bilemeyen Langdon cebinde gizemli bir projektör bulur. Bu projektör neyi işaret etmektedir? Parça parça hatırladığı cümleler, isimleri, semboller aradığını bulmasına yardımcı olacak mıdır? Şifreler, kodlar, gizemler çözülebilecek midir? 
Diğer kitaplarda da olduğu gibi Robert Langdon’ı 24 saat içinde geçen soluksuz bir macera beklemektedir! Langdon’a bu macerada da eşlik eden bir kadın karakter var. Doktor Sienna Brooks aslında üstün zekâlı biridir ve Langdon’a yardım etmesinin de kendi için de önemli bir nedeni vardır… Langdon ve Sienna arasında bir elektriklenme olur; ama bir aşk olduğunu söylemek mümkün değildir. Romandaki mekanlara gelince... Hikâye Floransa’da başlasa da merkezde İstanbul var! Yani cehennemin kapıları İstanbul’a açılıyor! Ve didik didik edilen şehir bu sefer İstanbul oluyor ve İstanbul’da da öne çıkarılan yerler Yerebatan Sarnıcı ile Ayasofya! Bilindiği üzere Dan Brown, bazı ilginç kavramları, mesela “Da Vinci’nin Şifresi”ndeki altın oran gibi ele almayı sever. Bu kez okurun karşısına Dante’nin ölüm maskesinin gizemini çıkarıyor ve gerçekler bu ölüm maskesinde gizli.



Önsözde Türk yayıncı ve editörüne teşekkür var

Dan Brown’un Altın Kitaplar’ın 50. Yıl’ında Türkiye’ye gelmesi ve 4 gün boyunca İstanbul’da gezdirilmesi onu çok etkilemiş. Öyle ki, Brown bu kitap için araştırma konusunda en büyük desteği “Türkiye’deki ailem” dediği Altın Kitaplar’dan aldığını söyleyerek kitabın önsözünde yayınevi yöneticileri Erden Heper, Batu Bozkurt ve yayının dış ilişkiler sorumlusu Oya Alpar’a teşekkürlerini sunmuş. Bu durumdan çok memnun olan ve tüm yorgunluğunuza değdi diyen yayınevi yöneticileri şöyle diyor: “Bu kitaptan sonra Türkiye ve özellikle İstanbul’la ilgili turizm sektöründe ciddi hareketlilik olacak. Çünkü önceki kitaplarında sözü geçen yerlere önemli sayıda turist akını olmuştu. Şimdi bu kitapta da aynı şey söz konusu olacak. Özellikle Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet çevresine.

Romanın editörü Hülya Şat: 

Londra’ya giderken neyle karşılaşacağımı bilmediğim için ön araştırma yapamamıştım. Ben de sadece Dante’nin “Cehennem”inden etkilendiğini biliyordum. İnternet imkânımız da sınırlıydı. Yalnızca bir bilgisayarda internet bağlantısı vardı ve onu da diğer çevirmenler ve editörlerle ortak kullanıyorduk. Ama vakit buldukça internetten araştırmalar yaptım, özellikle de sanat tarihi konusunda. Benim için bir sıkıntı da iki çevirmen ile çalışmış olmaktı. Çevirmen arkadaşlarım işlerinde çok başarılı olsalar da sonuçta iki farklı dil var ve bu iki birbirine uydurmaya çalışıyorsunuz. Şunu demek mümkün bu kitabın günahı da sevabı da benim...
kaynak www.vatankitap.gazetevatan.com
Haberin Devamı ►

2 Mayıs 2013 Perşembe

Borsadan yeni rekor

0 yorum

Borsada yeni rekor

Borsa İstanbul (BIST) Türkiye'nin not artışına yönelik beklentilerin artmasıyla yeni gün içi rekorunu kırdı.

En son Ocak ayında ayında 86 bin 757 seviyesiyle tarihinin en yüksek seviyesini gören BIST 100, bugün de yüzde 1.5 primle 87 bin 511 puan seviyesine çıktı ve rekorunu yeniledi.

Saat 11:21 itibari ile hisse senetleri piyasası yüzde 1.53 primle 87.300 puan seviyelerinde hareket ediyor.

Borsadaki yükselişi değerlendiren Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Türkiye için dış şartların avantajsağladığını ve bunun not artışı ihtimalini yükselttiğin, borsanın da bu gelişmeleri fiyatladığını söyledi.

Uskuay, borsada şu anda ilk hareketin psikolojik seviye olan 90 bin olduğunu not artışı gelmesi ve dışarda Türkiye lehine olan dengesizliğin bozulmaması durumunda 100 bin puan seviyesinin konuşulabileceğine dikkat çekti.

Uskuay şöyle konuştu: "Dışarıda Türkiye için riskleri bertaraf edecek bir konjonktür var. Tüketim malları ithalatı artmasına rağmen dışardaki talep azlığı nedeniyle yatırım malları ithalat maliyeti azalıyor. Bu cari açık sorunu olan Türkiye için dengeleyici bir durum. Diğer taraftan enflasyon tarafında gıda fiyatları artmasına rağmen enerji fiyatları düşüyor. Bu da enflasyon tarafında dengeleyici bir etki yapıyor. Ayrıca yurtdışındaki düşük faiz ortamı da devam ediyor. Bunlar üst üste konduğunda Türkiye, mevcut koşullarda yatırım yapılabilir olmayı hak ediyor ve bu da not artırımı beklentisini artırıyor."

kaynak finansmynet.com
Haberin Devamı ►
0 yorum
Son on yılda kozmetik ürünleri kullanımı da çok ciddi anlamda artış oldu.Ülkemizde çok farklı ülkelerden gelen kozmetik ürünlerinin satışı yapılmaktadır.Ançak bu ürünlerin bazıları maalesef faydadan çok zarar getirmektedir.Kullanan insanlar ciddi anlamda fiziksel ve buna bağlı olarak ruhsal olarak etkilenmektedir.

Sağlık Bakanlığımızın bu konuda bir yönetmeliği olduğunu eminim ki çok az kişi bilmektedir.

Beyaz Bülten olarak, bu konuya eğilerek bilinci tüketici olmanızı rica ediyorum.

Sağlık Bakanlığının sayfasından bu yönetmeliği dikkatinize sunuyorum.Umarım bir faydası olur.
Saygılarımla .


KOZMETİK YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; kozmetik ürünlerin, yanılmaya yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve anlaşılabilir bilgiler ile tüketiciye ulaşmasını sağlamak üzere, sahip olmaları gereken teknik niteliklerine, ambalaj bilgilerine, bildirimlerine, piyasaya arz edilmelerine, piyasa gözetim ve denetimlerine, üretim yeri denetimlerine ve denetimler sonunda alınacak tedbirlere ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik,  insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri ile bunların sınıflandırılması, ambalaj bilgileri ve denetimlerine ilişkin esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik 24/3/2005 tarihli ve 5324  sayılı Kozmetik Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak;
Avrupa Birliği Kozmetik Mevzuatının 76/768/EEC sayılı Konsey Direktifi ile 96/335/EC sayılı Komisyon Kararına paralel olarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
Kanun: 24/3/2005  tarihli ve 5324  sayılı Kozmetik Kanununu,
Kozmetik ürün: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri,
Kozmetik ürün bileşenleri: Kozmetik ürünün yapısında kullanılan, parfüm ve aromatik bileşim dışında olan, sentetik veya doğal kaynaklı her tür kimyasal madde veya preparatı,
Üretici: Bir ürünü üreten, imal eden, ıslah eden veya ürüne adını, ticarî markasını veya ayırt edici işaretini koymak suretiyle kendini üretici olarak tanıtan gerçek veya tüzel kişiyi; üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı; ayrıca, ürünün tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri ürünün güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen gerçek veya tüzel kişiyi,
İyi İmalat Uygulamaları: Bir ürünün veya hizmetin belirlenen kalite şartlarını yerine getirmesine yönelik yeterli güveni sağlamak için gerekli olan bütün planlı ve sistemli faaliyetleri,
INCI: "International Nomenclature Cosmetic Ingredients" kelimelerinin kısaltması olup; uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisini,
CTFA: "Cosmetic, Toiletries and Fragrances Association" kelimelerinin kısaltması olup; Amerika Birleşik Devletleri Kozmetik Üreticileri Birliğinin derlemiş olduğu kozmetik ürün bileşenleri sözlüğünü,
CI: İngilizce "Color Index" kelimelerinin kısaltması olup; uluslararası Boyar Madde Renk İndeks numarasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kozmetik Ürünlerin Kategorileri, Teknik Nitelikleri ve
Ambalaj Bilgilerine Dair Şartlar
Kozmetik Ürünlerin Kategorilerine Ait Liste
Madde 5 — Kozmetik olarak değerlendirilen ürünlerin genel kategorilerini gösteren liste, bu Yönetmeliğin Ek-I’inde yer almaktadır.
Bu Yönetmeliğin Ek-V’inde sıralanan maddelerden herhangi birini içeren bir kozmetik ürün ile ilgili Bakanlık gerekli gördüğü tedbirleri alır.
Kozmetik Ürünlerin Nitelikleri
Madde 6 — Piyasaya arz edilen bir kozmetik ürün, normal ve üretici tarafından öngörülebilen şartlar altında uygulandığında veya ürünün sunumu, etiketlenmesi, kullanımına dair açıklamalara veya üretici tarafından sağlanan bilgiler dikkate alınarak önerilen kullanım şartlarına göre uygulandığında, insan sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır.
Kullanıcıya bilgi ve uyarıların iletilmiş olması, hiçbir şekilde bu Yönetmelik gereklerine uyma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddeler
Madde 7 — Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen genel yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla, kozmetik ürünlerin üreticileri, aşağıda belirtilenleri içeren kozmetik ürünleri piyasaya arz edemezler:
Bu Yönetmeliğin;
a) Ek-II’sinde belirtilen maddeler,
b) Ek-III’ün Kısım 1’inde verilen listedeki maddelerden, belirtilen limitler ve şartların dışında yer alanlar,
c) Sadece saçların, kılların ve tüylerin boyanması amacıyla boyar madde içeren kozmetik ürünler hariç olmak üzere, Ek-IV’ün, Kısım 1’inde belirtilenler dışındaki boyar maddeler,
d) Sadece saçların, kılların ve tüylerin boyanması amacıyla boyar madde içeren kozmetik ürünler hariç olmak üzere, Ek-IV’ün, Kısım 1’inde belirtilen boyar maddelerden belirlenen şartlar dışında kullanılmış olanlar,
e) Ek-VI’ün, Kısım 1’inde listelenenler dışındaki koruyucular,
f) Ürünün tüketiciye sunum şeklinden anlaşılacak şekilde koruyuculuk dışında bir amaçla farklı konsantrasyonların kullanıldığı ürünler hariç olmak üzere, Ek VI’ün, Kısım 1’inde listelenmiş belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alan koruyucular,
g) Ek-VII’nin, Kısım 1 dışındaki UV filtreleri,
h) Ek-VII’nin, Kısım 1’deki UV filtrelerinden belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alanlar.
Bakanlık, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilenleri içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzını engellemek için gerekli tedbirleri alır.
Ayrıca, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen yükümlülüklere uymak kaydıyla, bu Yönetmeliğin Ek-II’sinde listelenen maddelerin eser miktarda varlığına, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesine istinaden Bakanlıkça çıkarılacak olan İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzu koşullarında teknik olarak uzaklaştırılamadıkları takdirde izin verilir.
Kozmetik ürünlerin imalatında kullanılan kozmetik madde bileşenleri veya bileşimlerinin, hayvanlar üzerinde deneylerle test edilmesi ve bunların piyasaya arz edilmesi ile ilgili hususlar, Bakanlık tarafından yayımlanacak bir tebliğ ile belirlenir.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılması Serbest Olan Maddeler
Madde 8 — Aşağıdakileri içeren kozmetik ürünler piyasaya arz edilebilir:
Bu Yönetmeliğin;
a) Ek-III, Kısım 2’sinde verilen listedeki maddelerden, belirlenen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (g) sütununda verilen tarihe kadar,
b) Ek-IV, Kısım 2’sinde listelenenlerden, belirtilen sınırlar ve şartlara uygun kullanılmış boyar maddeler, aynı Ekte verilen tarihe kadar,
c) Ek-VI, Kısım 2’sinde verilen listedeki koruyuculardan, belirtilen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (f) sütununda verilen tarihe kadar,
d) Ek-VII, Kısım 2’sinde verilen listedeki UV filtrelerinden,  belirlenen sınırlar ve şartlara uygun olanlar, aynı Ekte (f) sütununda verilen tarihe kadar.
Ancak, birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen maddelerden bazıları, ürünün tüketiciye sunum şeklinden açıkça anlaşılan özel bir amaçla başka konsantrasyonlarda kullanılabilirler.
Boyar maddeler, koruyucular ve UV filtreleri, sözü geçen listelerde verilen tarihlerde;
a) Tamamen izin verilmiş veya,
b) Tamamen yasaklanmış (Ek-II) olacaklar veya,
c) Ek-III, Ek-IV, Ek-VI ve Ek-VII’nin ikinci kısımlarında belirlenen sürelere kadar kalacak veya,
d) Mevcut bilimsel bilgilere dayanılarak veya artık kullanılmadıkları için Eklerin tamamından silineceklerdir.
Eklerin Güncelleştirilmesi
Madde 9 — Bu Yönetmeliğin Ekleri üzerinde, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeler göz önünde bulundurularak, gerekli değişiklikler yapılır.
İç ve Dış Ambalajda Yer Alacak Bilgiler
Madde 10 — Kozmetik ürünler, iç ve dış ambalajlarında yer alan bilgilerin, silinemez, kolayca görülebilir ve okunabilir olmaları kaydıyla  satışa sunulabilir.
İç ve dış ambalajda yer alması gereken bu bilgiler aşağıda sıralanmıştır. Ancak, bu fıkranın (g) bendinde belirtilen bilgilerin pratik olarak iç ambalaj üzerine yazılamadığı durumlarda, bu bilgilerin dış  ambalajın üzerinde diğer bilgilerin yanında bulunması yeterlidir.
a) Ülke içinde yerleşik üreticinin, adı veya unvanı ve adresi veya kayıtlı işyerinin adı veya unvanı ve adresi belirtilir. Bu bilgiler, sorumluya ulaşmayı engellememek kaydıyla kısaltılabilir. İthal edilen ürünlerin menşeinin belirtilmesi gerekir.
b) Beş gram veya beş mililitre altındaki ambalajlar, ücretsiz eşantiyonlar ve tek dozluk olan ürünler hariç, ağırlık veya hacim olarak ambalajlama anındaki nominal miktar belirtilir. Ağırlık veya hacim detaylarının önemli olmadığı, birden fazla birim ürünün tek ambalajda satıldığı durumlarda, birim sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesi koşuluyla ambalaj içindeki birimlere miktar yazılması gerekmez. Eğer ambalaj içinde kaç adet ürün bulunduğu dışarıdan görülebiliyor veya ambalajın içindeki her bir ünite normalde sadece ayrı ayrı satılıyor ise, içindeki ürün sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesine gerek yoktur.
c) Bir kozmetik ürünün minimum dayanma tarihi; normal şartlar altında depolandığı takdirde, başlangıçtaki fonksiyonlarını yerine getirmeye devam ettiği ve özellikle bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesine uyumlu kaldığı süredir. Söz konusu tarih, "minimum dayanma tarihi" ifadesi veya uygun kısaltılmış şeklini takiben;
1) Tarih yazılarak veya,
2) Ambalajın üzerinde tarihin bulunduğu yer hakkında detaylı bilgi verilerek,
belirtilmelidir. Eğer gerekir ise, ürünün bu dayanıklılığının hangi şartlarda garanti altına alındığına dair ek bilgi verilir.
Tarih açıkça ve sırasıyla ay ve yıl olarak belirtilir. Minimum dayanma süresi otuz ayı geçen ürünlerde, tarih belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak, bu ürünlerde ürünün açılmasından itibaren tüketiciye zarar vermeden kullanılabileceği sürenin bildirilmesi zorunludur. Ürün açıldıktan sonra güvenli kullanılabileceği bu süre hakkında bilgi, Ek-VIII/a’da verilen sembolü takiben kullanma süresi ay ve/veya yıl cinsinden yazılarak belirtilir.
d) Kullanımdaki alınması gereken özel tedbirler ve özellikle, bu Yönetmeliğin Ek-III, Ek-IV, Ek-VI ve Ek-VII’sinde yer alan ve "etikette belirtilmesi zorunlu olan kullanım şartları ve uyarılar" sütununda listelenenler ve profesyonel kullanım için, özellikle saç bakımı olmak üzere alınması gerekli özel tedbirler, kozmetik ürün etiketinde belirtilecektir. Pratik açıdan buna imkan olmadığı takdirde, bu bilgiler broşür, etiket, bant veya kart şeklinde ürüne eklenerek verilecektir. Tüketiciyi bunlara yönlendirmek için bir kısaltma veya Ek-VIII’deki sembol, iç ve dış ambalajın üzerinde bulunur.
e) Üretim kodu veya üretim şarj numarası belirtilir. Kozmetik ürünün çok küçük olması nedeniyle bunun pratik olarak imkansız olması halinde bu bilgiler, dış ambalajın üzerinde bulunur.
f) Ürünün sunum şekli itibariyle açıkça belli olmadığı takdirde, ambalaj üzerinde ürünün fonksiyonu belirtilir.
g) Ürün bileşenlerinin listesi, ilave edildiği andaki ağırlıklarına göre azalan sıra ile ambalaj üzerinde belirtilir. Bu liste, "ÜRÜN BİLEŞENLERİ" veya aynı anlama gelen Türkçe veya yabancı dildeki ifadenin altında yer alır. Pratik açıdan bu mümkün olmadığı takdirde, bu bilgiler broşür, etiket, bant veya kart şeklinde ürüne eklenerek verilir. Tüketiciyi bunlara yönlendirmek için bir kısaltma veya bu Yönetmeliğin Ek- VIII’indeki sembol, iç ve dış ambalajın üzerinde bulunur.
Aşağıdakiler ürün bileşeni olarak kabul edilmezler:
1) Kullanılan hammaddelerdeki safsızlıklar,
2) Preparatın yapımında kullanılan, ancak bitmiş üründe bulunmayan yardımcı teknik maddeler,
3) Kesinlikle gerekli miktarda kullanılan çözücüler veya parfüm ve aromatik bileşiklerin taşıyıcıları.
Üreticinin, ticari sırların korunması amacıyla ürün bileşenlerinin bir veya birkaçını listeye dahil etmek istememesi durumunda uygulanacak prosedür, Bakanlıkça yayımlanacak bir tebliğ ile düzenlenir.
(Değişik dördüncü fıkra:RG-12/10/2006-26317) Parfüm ve aromatik bileşikler ve onların hammaddeleri, "parfüm" ve "aroma" kelimeleri ile tarif edilir. Ancak, bu Yönetmeliğin Ek-III, Kısım 1’inde yer alan "diğer sınırlamalar ve gereklilikler" sütununda belirtilmesi gereken maddelerin mevcudiyeti, ürün içindeki işlevlerine bakılmaksızın listede gösterilir.
Konsantrasyonu % 1’den az olan ürün bileşenleri, konsantrasyonu % 1’den fazla olanlardan sonra herhangi bir sırayla listelenebilir. Boyar maddeler, bu Yönetmeliğin Ek-IV’ünde kabul edilen CI numaraları ve isimlendirmeye göre, diğer içerik maddelerinin ardından herhangi bir sıralamaya göre listelenebilir.
Birçok renkte piyasaya verilen renkli dekoratif kozmetik ürünlerde kullanılan tüm boyar maddeler, "içerebilir" ifadesi veya "+/-" sembolü konulmak kaydıyla listelenebilir.
Bir içerik maddesi öncelikle INCI; bu olmadığı takdirde ise, CTFA veya yaygın olarak kullanılan diğer isimleriyle tanımlanır.
Bu maddenin ikinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde belirtilen hususların, ebat veya şekli nedeniyle ürüne ekli bir kılavuzda belirtilmesinin pratik veya mümkün olmadığı hallerde bu hususlar, kozmetik ürüne ekli olan etiket, bant veya kartta belirtilir.
Sabun, banyo topları ve diğer küçük ürünlerde, ikinci fıkranın (g) bendinde istenen bilgilerin ebat veya şekilden kaynaklanan pratik imkansızlıklar nedeniyle ürüne ekli broşür, etiket, bant veya kartta yer alamaması durumunda, ürünün satışa sunulduğu teşhir raflarının üzerinde veya hemen yakınında bulundurulacak kılavuzda belirtilir.
Satışa hazır şekilde ambalajlanmamış, satış yerinde müşterinin isteği ile ambalajlanan veya anında satılmak üzere satış yerinde önceden ambalajlanmış kozmetik ürünler için, bu maddenin ikinci fıkrasındaki bilgilerin belirtilmesi gerekir. Kozmetik ürünlerin dolum yerleri ve dolum şartlarına dair esaslar, İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzunda düzenlendiği şekilde uygulanır.
Bu maddenin ikinci fıkrasının (b), (d) ve (f) bendlerindeki bilgilerin Türkçe olması gerekir. Ancak, ürünün dayanıklılığının hangi şartlarda garanti altına alındığına dair ek bilgi verilmesinin gerektiği durumlarda, ikinci fıkranın (c) bendinde istenen bilginin de Türkçe olması gerekir.
Etiketlerde, ürünlerin satış için sergilenmesinde ve reklamlarında kullanılan metin, isimler, ticari marka, resim, figüratif desenler veya diğer şekiller, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları nitelikler varmış gibi kullanılamaz. Ayrıca, bu yönde imada bulunulamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sorumluluk, Denetim ve Bildirim
Sorumluluk
Madde 11 — Kozmetik ürünlerin üreticileri, sadece bu Yönetmeliğe ve Eklerine uygun olan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi için gerekli tedbirleri almakla ve İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna göre üretim yapmakla yükümlüdürler. Bakanlık, bu esaslara uygun olan kozmetik ürünün piyasaya arz edilmesini kısıtlayıcı, yasaklayıcı ve reddetmeye yönelik uygulamalardan kaçınır.
Denetim Esasları
Madde 12 — Kozmetik ürünlerin üretim yeri denetimleri, piyasa gözetim ve denetimi ile denetim kapsamında numune alma, uyarı, geri çekme, imha, üretim yerinin ıslahı ve kapatılması hususları Bakanlık tarafından belirlenir.
Üretici, piyasa gözetim ve denetimi için Bakanlığın talebi halinde aşağıdaki bilgileri içeren Ürün Bilgisini, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına uygun olan etikette belirtilen adreste üç iş günü içerisinde hazır bulundurmak zorundadır.
Bu Ürün Bilgileri;
a) Ürünün kalitatif ve kantitatif yapısı; parfüm ve parfüm bileşimi olması halinde, bileşimin kodu ve tedarikçinin kimliği,
b) Hammadde  ve bitmiş ürünün fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik spesifikasyonu ve kozmetik ürünün fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik spesifikasyona uygunluğuna ilişkin kontrol kriterleri,
c) İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzu hükümlerine uygun üretim metodu; üreticinin, uygun seviyede profesyonel yeterliliği veya gerekli tecrübesi olduğunu belirleyen eğitim ve çalışma belgeleri,
d) Bitmiş üründe insan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi; bunun için üretici, ürün bileşenlerinin toksikolojik karakteri, kimyasal yapısı ve maruz kalma seviyelerini göz önüne alır. Bu amaçla, ürünün kullanımına sunulduğu hedef kitlenin veya ürünün uygulanacağı bölgenin belirgin maruz kalma özelliklerini göz önünde bulundurur. Üç yaşından küçük çocukların kullanımı için hazırlanan ürünler ile dış genital organlara haricen uygulanmak amacıyla üretilmiş kişisel hijyen ürünleri için özel güvenlik değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirme, 25/6/2002 tarihli ve 24796 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İyi Laboratuar Uygulamaları Prensipleri ve Test Laboratuarlarının Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılır.
Ülke sınırları içinde aynı ürünün bir kaç yerde üretilmesi halinde, üretici bu üretim yerlerinden bir tanesini bu bilgilerin hazır bulunduğu üretim adresi olarak seçebilir. Bu durumda üretici, istendiği takdirde denetlenebilmesi için, seçilen bu yeri Bakanlığa bildirmek zorundadır.
e) (d) bendindeki değerlendirmeyi yapacak yetkili veya sorumlu kişinin adı ve adresi; bu kişinin, eczacılık, veterinerlik, biyoloji, kimya, biyokimya, toksikoloji, mikrobiyoloji, dermatoloji, tıp veya eşdeğer bir bilim dalında diploma sahibi olması ve yeterli tecrübeyi haiz bulunması gerekir.
f) Kozmetik ürünlerin kullanımı neticesinde insan sağlığına olabilecek istenmeyen etkiler hakkında mevcut veriler,
g) Kozmetik ürünün veya maddenin iddia edilen etkilerini kanıtlayan bilimsel nitelikte çalışmalara dair belgeler,
h) Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin mevzuat veya diğer düzenlemelerinin gerekleri nedeniyle hayvanlar üzerinde yapılmış olan testler de dahil olmak üzere, üretici tarafından, ürünün geliştirilmesi veya ürün veya bileşenlerinin güvenlik değerlendirilmesi için hayvanlar üzerinde yapılan testlerle ilgili verilerdir.
Özellikle ticari sır ve kişisel hakların saklı kalması kaydıyla, bu maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (f) bentlerinde yer alan veriler kamuya açık ve kolay ulaşılabilir olacaktır.
Bu maddenin üçüncü fıkrasının (c), (d), (f) ve (g) bendlerindeki bilgilerin Türkçe veya Avrupa Birliğinde yaygın olarak kullanılan dillerden tercihen birinde olması zorunludur.
Sorumlu Teknik Eleman
Madde 13 — Üreticinin,  uygun  seviyede profesyonel yeterliğe ve gerekli tecrübeye sahip  bir sorumlu teknik eleman bulundurması gerekir. Üretici bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyorsa sorumlu teknik elemanlık görevini kendisi üstlenebilir.
Eczacı veya kozmetik alanında en az iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyologlar üretici tarafından sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilirler. Sorumlu teknik eleman, İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna uygunluğun sağlanmasından da sorumludur. Sorumlu teknik eleman, ülke mevzuatını bilmekle yükümlüdür.
Bildirim ve Yasak
Madde 14 — Piyasaya ilk kez arz edilecek kozmetik ürün için üretici, yeni ürünü piyasaya arz etmeden önce ve piyasaya kozmetik ürün arz etmek amacıyla yeni kurulan veya faaliyet sahasını genişleten imalat ve ithalat müesseseleri, yeni faaliyetine başlamadan önce bunu bildirmek zorundadır. Üreticiler, bu Yönetmeliğin Ek-IX’unda yer alan Kozmetik Ürün ve Üreticileri Bildirim Formunu,  bu Yönetmelik hükümleri uyarınca, eksiksiz ve doğru olarak doldurur ve onaylar. (Değişik son cümle:RG-12/10/2006-26317)(1)Bu formun Bakanlığa teslim edilmesiyle bildirim yapılmış sayılır.
Bu maddenin birinci fıkrasına uygun şekilde bildirimi yapılmayan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmeleri yasaktır.
Zehir Danışma Merkezine Bilgi Verilmesi
Madde 15 — Kozmetik ürünün kullanılması sırasında bir sorun çıkması halinde hızlı ve uygun müdahale yapılabilmesi amacıyla, ürün piyasaya arz edilmeden önce, ürünün formülünün ve istenen diğer bilgilerin, bu Yönetmeliğin Ek-X’unda yer alan Zehir Danışma Merkezine Bildirim Formu üzerinde doldurularak, Bakanlık Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Zehir Danışma Merkezine verilmesi gerekir. Söz konusu formül, ürün bileşenleri INCI adlarına göre düzenlenerek, hacim veya miktar oranlarının aralıklar şeklinde belirtilmesi suretiyle ve mühürlenmiş kapalı zarf içinde teslim edilir. Bu mühürlenmiş kapalı zarf, Zehir Danışma Merkezine elden teslim edilebilir veya iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilebilir. Bakanlık, bu bilginin yalnız sözü edilen müdahale amacıyla kullanılmasından sorumludur.




DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Analiz Metotları ve Kozmetikte Kullanılmasına İzin Verilenler Dışındaki Maddelerin Kullanılmasına İlişkin Özel Esaslar
Analiz Metotları
Madde 16 — Bakanlık tarafından, güncel teknik gelişmeler paralelinde;
a) Kozmetik ürünlerin yapısını kontrol etmek için gerekli analiz metotları,
b) Kozmetik ürünlerin kimyasal ve mikrobiyolojik saflık kriterleri ve bu kriterleri kontrol için metotlara dair gerekli tebliğler,
yayımlanır.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen Diğer Maddelere İlişkin Özel Esaslar
Madde 17 — Bu Yönetmeliğin 7 nci ve 9 uncu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen maddeler listesi dışındaki diğer maddelerin, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde kullanılmasına aşağıdaki şartlarda izin verilebilmesi Bakanlığın yetkisindedir:
a) İzin, üç yıllık bir süre ile sınırlandırılır,
b) İzin verilen madde veya preparatlardan üretilen kozmetik ürünler, Bakanlık tarafından kontrol edilir,
c) Bu tür kozmetik ürünler Bakanlığın belirleyeceği farklı bir şekilde işaretlenir.
Bakanlık; bu maddenin birinci fıkrasına göre verdiği yeni izin hakkında, iznin verilmesi tarihinden itibaren iki ay içinde Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonunu bilgilendirir.
Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca verilen üç yıllık sürenin sona ermesinden önce Bakanlık; Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonuna, birinci fıkraya göre ulusal kapsamda izin verdiği maddelerin, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen maddeler listesine alınması için destekleyici bilgi ve belgeler ile başvuruda bulunabilir. Bu durumda, Bakanlık tarafından bu maddenin birinci fıkrasına göre verilen izin, birinci fıkranın (a) bendindeki üç yıllık süre dikkate alınmaksızın, listeye alınması için yapılan başvurudan sonra bir karar alınana kadar yürürlükte kalır.


BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
 İdari Yaptırımlar
 Madde 18 — Bir kozmetik ürünün bu Yönetmeliğin gereklerine uygun olmasına rağmen, sağlık için bir tehlike oluşturduğu tespit edilir ise Bakanlık, Ülke sınırları içinde bu ürünün piyasaya arz edilmesini geçici olarak yasaklar.
 Kontrol sonucunda ürünün genel sağlık yönünden güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde, masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere Bakanlık;
 a) Ürünün piyasaya arzının yasaklanmasını,
 b) Piyasaya arz edilmiş olan ürünlerin piyasadan toplanmasını,
 c) Ürünlerin, güvenli hale getirilmesinin imkansız olduğu durumlarda, taşıdıkları risklere göre kısmen veya tamamen imha edilmesini,
 d) (a), (b) ve (c) bendlerinde belirtilen önlemler hakkında gerekli bilgilerin ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında  ilanı suretiyle risk altındaki kişilere duyurulmasını
 Sağlar.
 Risk altındaki kişilerin yerel yayın yapan gazete ve televizyon kanalları vasıtasıyla bilgilendirilmesinin mümkün olduğu durumlarda bu duyuru yerel basın ve yayın organları yoluyla risk altındaki kişilerin tespit edilebildiği durumlarda ise bu kişilerin doğrudan bilgilendirilmesi yoluyla yapılır.
 Böyle bir durumda Bakanlık, Dış Ticaret Müsteşarlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Komisyonunu, geçici yasaklama kararına esas olan gerekçe ve kanıtları da belirterek ivedilikle bilgilendirir ve yapılacak görüşmelerin sonuçları doğrultusunda gerekli değişiklik ve düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır.
 Bu Yönetmeliğe uygun olan kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi hakkında kısıtlama veya yasaklama getirilmesi ile ilgili kararlarda kesin gerekçeler Bakanlıkça belirtilir. Kararlarda, alınması gereken tedbirler ile bu Yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata uygunluk sağlanmak üzere belirlenen süreler, ilgili tarafa bildirilir.
 Cezaî Müeyyideler
 Madde 19 — Bu Yönetmeliğe ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak yürürlüğe konulan mevzuat hükümlerine uymayanlar hakkında fiilin mahiyeti ve niteliğine göre, 24/3/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair  Kanun, Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
 Kılavuz
 Madde 20 — Bu Yönetmeliğin uygulanmasını göstermek amacıyla Bakanlıkça gerekli kılavuzlar yayımlanır ve yayımlanan kılavuzların hükümleri, bu Yönetmelik ile birlikte uygulanır.
 Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
 Madde 21 — 8/4/1994 tarihli ve 21899 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
 Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce kozmetik ürün üretimine veya ithaline dair izin almak üzere Bakanlığa yapılan başvurular, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre piyasaya arz öncesi bildirim olarak kabul edilerek sonuçlandırılır.
 Geçici Madde 2 — Üretim/ithal izni olan ve piyasada bulunan kozmetik ürünler için, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca, Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren altı ay içerisinde Bakanlığa bildirimde bulunulması zorunludur.
 Bakanlık, ürün güvenliğine halel getirmemek kaydıyla, üretim veya ithal izni almış, 5324 sayılı Kozmetik Kanununda öngörülen şartları yerine getirmiş ancak bu Yönetmeliğin gereklerine tam olarak uygun olmayan kozmetik ürünlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde satılmasına, bu Yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren otuzaltı aya kadar süre tanıyabilir.
 Yürürlük
 Madde 22 — Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 Yürütme
 Madde 23 — Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
______________________
(1) Bu değişiklik; 12/10/2006 tarihli ve 26317 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik gereği, yayımı tarihinden itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girer.

Haberin Devamı ►
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger