5 Ekim 2013 Cumartesi

Okul çantasında ağırlığa dikkat! Çantada taşınan aşırı ağırlık öğrencilerin omurgada şekil bozukluklarına sebebiyet verebilir. Okul çantası, öğrencinin ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli



Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve RehabilitasyonAnabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Kuru, velilerin çocuklarının taşıdığı sırt çantalarına çok dikkat etmesini istedi.
Prof.Dr. Kuru, "Çocuklarda meydana gelen omuz ve sırt ağrıları, kollarda ve ellerde uyuşma gibi yakınmaların çocuğun taşıdığı çantadan kaynaklanabileceği unutulmamalı ve bunun içingerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle omurganın büyüme ve gelişmesinin henüz tamamlanmadığı okulçağında uygun olmayan sırt çantaları, omurgada şekil bozukluklarına sebebiyet verebilir veya mevcut olan bozukluğu artırabilir" dedi.
OKUL ÇANTASI NASIL OMALI?
Sırt çantalarının seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Ömer Kuru, "Çantaların omuz askıları geniş, petli ve ’S’ şeklinde olmalı. Çantanın kendisi hafif olmalı. Bel veya göğüs kemeri olmalı. Sırta gelen bölümü destekli olmalı. Sırt çantası kullanırken her iki askı da kullanılmalıdır. Askıların tek omuza takılması zamanla sırt ve bel ağrılarına, omuz ve boyun tutulmasına hatta omurgada eğriliklere neden olabilir. Çantanın içindeki eşyalar yerinde duracak şekilde yerleştirilmelidir. Gereksiz yere fazla eşya taşınmamalıdır. Çantanın ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 15’ini geçmemelidir" diye konuştu.
VELİLER DURUMDAN RAHATSIZ
Okul çantalarının ağırlığından veliler de rahatsız. Kızının 4’üncü, oğlunun da 3’üncü sınıfa gittiğini ifade eden Çiğdem Kılıç, "Bütün kitapları çantalarında taşıyoruz. Aslında biz veliler için zor oluyor. Bence bu çantaları çocukların taşıması sakıncalı. İlerleyen dönemlerde sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum" dedi.
kaynak.www.posta.com.tr
BEYAZ BÜLTEN Bu haberi paylaşmak istedim.Çünkü benimde ilkokula başlayan bir çoçuğum var.Gerçekten çoçuklarımızın çantaları çok ağır .Tüm kitaplar her gün getirmek bence saçma bir uygulama.vücüt ve kemik gelişimini tamamlamamış çoçuklarımız üzerinde kalıcı fiziksel sorunlar yarata bileceğini düşünüyorum.Biz velilerin bile taşımakta zorlandığı çantalar için bir çözüm bulunmalı

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger