22 Nisan 2013 Pazartesi

Boy kısalığının % 80 Genetik

Çocuklarda doğumdan itibaren boy ve kilo artışının dikkatle izlenerek, fark edilen bir büyüme geriliğinde erken tedaviye başvurulması gerektiği bildirildi.

Çocuklarda doğumdan itibaren boy ve kilo artışının dikkatle izlenerek, fark edilen bir büyüme geriliğinde erken tedaviye başvurulması gerektiği bildirildi. 
Çocukların büyümesinde genetik faktörler etkili olmakla birlikte, beslenme ve mutlu aile yaşantısının da gelişimde rol oynadığını ifade eden, Adana Özel Meridien Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, ''Boy kısalığının yüzde 80'i genetik'' dedi. 
Büyüme ve gelişmenin her yaş grubunda farklılıklar gösterdiğini belirten Kılıç, ''Çocuklar, her yaşta aynı hızda büyümezler. Benzer şekilde, her yaş grubu için büyümeyi olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler de değişiklik göstermektedir'' dedi. Kılıç, en hızlı büyümenin, anne karnında, ilk 2 yaşta ve ergenlik döneminde kendini gösterdiğini, anne ve babanın boyuna göre çocukların öngörülen boylarının hesaplanabileceğini belirtti. 
Kılıç, çocukların büyüme hızlarının yaşlarına göre değiştiğini vurgulayarak, ''Yeni doğan bir bebeğin boyu ortalama 50 santimetredir. İlk yılda 25 santimetre, ikinci yılda 10 santimetre uzarlar. Daha sonra yıllık büyüme hız ı giderek azalır. Ergenlik döneminde ise hızlı bir boy uzama safhası olur ve bu dönem boyunca kızlar ortalama 15 santimetre, erkekler 20 santimetre uzamaktadır. Ergenlik dönemi bitip kemikler kapandığı zaman boy uzaması durmaktadır. Kemik olgunlaşmasını sağlayan en önemli etken cinsiyet hormonları, tiroid hormonları ve büyüme hormonudur'' şeklinde konuştu. 
Kılıç, boy kısalığı nedenlerinin iki ana grupta toplandığını ifade ederek, ilk gruptaki genetik faktörlerin etkisini, ikinci grupta hastalıklar ve beslenme bozukluğunun izlediğini vurguladı. 
Dr. Kılıç, bu durumdaki çocukların el ve bilek grafisinin çekilerek çocuğun büyüme potansiyelinin değerlendirildiğini, çocuğun kemik yaşı, boy yaşı ve takvim yaşı arasındaki oranlara bakılarak nasıl takip edileceğine hekimin karar verebileceğini belirtti. K ılıç, bir başka etkenin de aile yaşantısı olduğunu, mutlu bir aile yaşantısının çocuklardaki büyümeyi olumlu etkilediğini kaydetti. 
Büyüme geriliklerinde izlemenin çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Kılıç, uygulanması gereken tedavi yöntemine başlamadan önce çocuktaki büyüme geriliğine neyin sebep olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti. Kılıç, ''Eğer ön planda bir beslenme bozukluğu var ise önce bunun düzeltilmesi, hormon eksikliği var ise eksik olan hormonun çeşitli tedavilerle yerine konması sorunu çözmektedir. Büyüme geriliğinin tedavisinde hormon ancak belli testlerden sonra çocukta hormon eksikliği saptanırsa kullanılmaktadır'' dedi

kaynakhttp://www.turkiyegazetesi.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger