14 Mart 2013 Perşembe

Kanatlı denizatı broşunun bilinmeyen laneti

Geçen gün basında ve haberlerde izlemişsinizdir.Uşak müzesinden çalınan çok önemli parçalardan biri olan kanatlı denizatı ,yurtdışından Turizim Bakanımız Ömer Çelik tarafından teslim alınarak ülkemize tekrar geri getirildi.

Bu değerli parçanın birde taşıdığı gizem ve lanetten söz ediliyor.Beyaz Bülten bu konu ile ilgili bilgileri sizinle paylaşmak istiyor.Yorum sizin ....

Modern zamanların en büyük sanat skandalına neden olan ‘Kanatlı denizatı broşu’ bu hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından mühürlü bir kutuda ait olduğu topraklara geri döndü. Karun Hazinesi’nin bulunmasını sağlayan uzman Özgen Acar bize broşun sırlarını anlattı. 

Akıl almaz sözcük benzerliği lanet mi? 

“Mitolojide denizatı, atların tanrısı Poseidon ile özdeşleştirilir. 15-35 cm boyutlarında bir deniz hayvancığı olan denizatına Latince ‘hippocampuse’ deniyor. Günümüz tıbbında ise bilgisayarın belleği ne ise beyinde bu ‘bellek’ görevini yapan bölüme de ‘hippocampus’ deniyor ve gerilemesi halinde ‘Alzheimer’ hastalığına yol açıyor. Broşu New York Metropolitan Müzesi’ne satan Amerikalı galeri sahibi de ‘Alzheimer’ oldu. Bir gün evden çıktı ve dönemedi. Bu da ABD’de lanet yakıştırmalarına neden oldu.” 

Biri hastalığa yakalandı, biri mahkum oldu

“Türkiye’de hazineyi bulanlardan bir köylü 4-5 hastalığı çektikten sonra öldü. Bu eserlerin bir bölümünü pazarlayan oğlununun evli bir kadınla ilişkisi vardı. Eşiyle ilişkisini saptayan koca, kasap bıçağı ile oğlunun kafasını uçurdu. Öteki parçalardan önemli gelir sağlayan damadı ise tarlada çift sürerken tepetaklak olan traktörün altında kalarak öldü. Bir başka kaçak kazıcı da aklını kaybetti. Ötekiler de benzeri olayları yaşadılar. Bu hazineyi İzmir’de pazarlamaya aracı olan yerel kaçakçı Afyon’da gözüne bir avuç kırmızı pul biber atılınca kör oldu. İzmir’de Amerikalı alıcıya pazarlayan önemli kaçakçı ise yedi hastalıktan öldü. Bu kişiden hazineyi alıp New York Metropolitan Müzesi’ne satan Amerikalı galerici ‘Alzheimer’ hastalığına tutulmuştu. Ekonomik bunalımdaki müze müdürü ise sahtesini değiştirince iki ayrı suçtan 17.5 yıla mahkum edildi.”

1966’da 6’ncı ayın 6’ncı günü, saat 6

“Servetiyle ünlü Lidya Kralı Karun’un gömülü hazinesinde bulunan broş, 1966’da gün ışığına çıktı. O günden beri de başı dertten kurtulmadı. Hatta bazı kaynaklara göre kumar borcuna karşılık sahtesiyle değiştirildi. Hakkındaki efsanelerden biri onu haksız yere ele geçirenlerin lanetlenmesi. İlginç olan bu eserlerin 1966 yılının 6’ncı ayının 6’ncı günü öğleden sonra saat 6’da bulunmuş olması. Batıl inançlara göre 666 şeytanın rakamı. Kanatlı denizatının bulunuş tarihinin bu rakamlarla örtüşmesi rivayetleri doğurdu. 

Amerika, Türkiye, Almanya yolculuğu... 

Uşak Müzesi’nin yeni inşaatı bitinceye kadar, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde özel bir bölümde sergilenecek broş, uzun bir yolculuktan sonra dinlenmeyi hak etti. 1970’den beri Karun hazinesiyle ilgili araştırmalarını sürdüren ve 1984 yılında hazinenin New York Metropolitan Müzesi’nde olduğunu belgeleri ile yazan gazeteci Özgen Acar, Türk hükümetini harekete geçirmiş ve Türkiye broşun da dahil olduğu parçaları 1993’te geri getirmişti. Ancak broş 2005’te Uşak Arkeoloji Müzesi’nden sahtesiyle değiştirilerek çalınmıştı. 2006 yılından itibaren İnterpol’ün de aradığı broş, Almanya’nın Hagen kentinde paha biçilemediği için satılamadan bulunmuş ve şimdiye dek merkez bankasında saklanmıştı. 

En önemli özelliği kanadının varlığı

“Uşak’ta soylu bir kadına ait olduğu belirlenen diğer takıların yanısıra, bu broşun o kadının beyaz elbisesine aplike edilen altın nesnelerin yanında göğsüne tutturduğu bir aksesuar olduğu anlaşılmış. Tarihi broşu ‘başyapıt’ olarak kabul ettiren özelliği, yalnızca som altından yapılmış olması değil, benzersiz biçimde kanadının varlığıdır. Bir anlamda bu ‘mitolojik yaratık’ at gibi karada yürüyen, balık gibi denizde yüzen, kuş gibi havada uçan ilginç bir hayvanın varlığına olan inancın dünyada bilinen en eşsiz örneği.”

kaynak http://pazarvatan.gazetevatan.com

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger