1 Mayıs 2014 Perşembe

Aldığınız Konuttan Cayabilirsiniz! Uygulamaya girecek kanunla birlikte sözleşme yaptığınız konuttan vazgeçebilirsiniz.

Aldığınız Konuttan Cayabilirsiniz!

Uygulamaya girecek kanunla birlikte sözleşme yaptığınız konuttan vazgeçebilirsiniz.



Tüketicinin lehine geliştirmelerle Mayıs ayından sonra yürürlüğe girmesi beklenen kanunla birlikte, vatandaşın cayma hakkı da vurgulanacak.
 
Cayma Hakkı nedir?
 
Konut alıcısı, bir inşaat firmasıyla ya da müteahhitle anlaşmaya varıp, belirlediği konutu almak için sözleşme imzalandığında bile bu kararından cayma hakkını kullanabilecek. Yani satın almak için yola çıktığınız konuttan vazgeçme hakkınız olacak.
Yeni uygulamayla, vatandaşa 14 gün süresince düşünme ve cayma hakkı tanınıyor. Yani prosedür başlamış olsa, hatta sözleşme yapılmış olsa dahi, vatandaş 14 gün boyunca satın alma sürecini başlattığı konutu almaktan vazgeçebilecek. Üstelik bu cayma sonucunda da ağır bir yaptırımla karşılaşmayacak.
 
14 Günü Geçirdiyseniz Ne Yapacaksınız?
 
 
Eğer satın almak üzere başvurduğunuz konutu, almaktan vazgeçtiyseniz ve yasal çerçevede 14 gün olarak belirlenen süreyi geçirdiğiyseniz, Dönme Hakkı'nızı kullanabilirsiniz.
 
Dönme Hakkı Nedir?
 
Dönme Hakkı, yine Mayıs ayından sonra uygulamayla vatandaşın çıkarları doğrultusunda revize edilen bir hak olacak. Sonucunda ise, konut alıcısı, Cayma Hakkı süresini kaçırdığı halde, almak için işlemleri başlattığı konuttan vazgeçerse, Dönme Hakkı'nı kullanarak, sözleşme ve yasal masrafları karşılamak suretiyle yine sözleşmeden vazgeçebilecek.
 
Eskiden sözleşmeden dönüldüğünde müteahhit, yüzde 20-40 arasında bir bedeli ceza olarak talep edebilirdi. Yeni kanunla bu ağır yaptırımlar da değiştirilecek. Yeni kanun, sözleşmeden döndüğünüzde vergi harcı ve yasal yükümlülükler düşüldükten sonra tüketiciden en fazla satış bedelinin yüzde 2’sinin alınabileceğini belirtiyor.
kaynak www.milliyet.com.tr

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger