1 Mayıs 2014 Perşembe

Hz. Muhammed’in Mekke’de doğduğu evin kalıntılarına buldozer tehdidi

0 yorum

Hz. Muhammed’in Mekke’de doğduğu evin kalıntılarına buldozer tehdidi


Dünya Müslümanlarının hacı olmak için ziyaret ettikleri Mekke Kenti’nin büyük bir kısmının yeniden inşasını öngören yeni projenin şehirdeki pek çok kutsal mekanı tahrip edeceği bildirildi. 

Gazeteye konuşan İslam bilimcileri söz konusu projenin Hz. Muhammed’in doğduğu evin kalıntıları olan yere de zarar vereceği konusunda hemfikir.
Detayları independent.co.uk tarafından ele geçirilen söz konusu planın onaylanması halinde, kentte bulunan Mescid – i Haram ya da bilinen diğer adı ile Büyük Cami’de bulunan küçük kütüphane binasının mevcut yerinden kaldırılarak başka bir yere taşınması gündeme gelecek. Ancak bilim adamları, konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda, söz konusu kütüphane binasının bulunduğu yerde Hz. Muhammed’in doğduğu evin kalıntılarının bulunduğunu söylüyor.
Yakınlarında bulunan metro istasyonunun yeniden inşaatı ve Suudi Krallığının kurucusu Kral Abdulaziz adında yaptırılacak büyük kütüphane binasının inşaatı sebebiyle mevcut yerinden kaldırılmasına ilişkin planların geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi tarafından değiştirilmesi, söz konusu küçük kütüphanenin eski yerine kalmasına yönelik umutları arttırmıştı. Ancak bölgenin yeniden inşaatından sorumlu müteahhit şirket olan Saudi Binladin Group, Krallık Sarayı’nın hemen bitişiğinde bulunan binanın, imam konutu inşaatına yer açılması için mevcut yerinden kaldırılmasını önerdi.
Suudi Kraliyet Ailesi, Abdulaziz el Suud’un Arap Yarımadası’nda iktidara geldiği 19. yüzyıldan bu yana resmi din olarak kabul edilen İslam’ın vahhabi anlayışına mensup.
Kraliyet yetkilileri Hz. Muhammed’in doğduğu ev olan Beyt ül-Mevlid’in kutsal bir kalıntı olduğunu reddediyor ve Allah’a şirk koşmak sureti ile Allah’tan başka ilahlara ibadete sebep olacağı sebebiyle korunmasına karşı çıkıyor.
Mekke’yi gökdelenler ve lüks otellerle dolu büyük bir mega kente dönüştürmeyi öngören, bu sayede ülkeye on milyarlarca Dolar tutarında yatırım yapılmasına olanak tanıyan ve aynı zamanda maksimum seviyede Müslüman hacının aynı anda ibadet edebilmesi için Büyük Cami’nin olabildiğince büyütülmesini de amaçlayan dev proje, dini ve kültürel değerlerin korunmasına ilişkin olarak hazırlanmış hiçbir arkeolojik raporu dikkate almadan ilerliyor.
Beyt ül-Mevlid’in olası tahribatı ise projeyi eleştiren bilim adamları için bardağı taşıran son damla oldu. İngiliz İslam Mirası Araştırma Fonu’nun başkanlığını yapan tarihçi Dr. İrfan el Alavi, ‘‘Suudi Krallığı’nda ayakta kalabilen ender tarihi miraslardan bir tanesi, tüm Dünya Müslümanları için kutsal bir emanet niteliğinde olan Peygamber Hz. Muhammed’in doğduğu evdir’’ diyor ve pek çok insanın bu kutsal emanetin yok edileceğinden haberi bile olmadığını da sözlerine ekiliyor:
‘‘Söz konusu ev, milattan sonra 787 yılında Abbasi halifesi Harun Reşid’in annesi tarafından satın alınmış ve kendisi tarafından evin olduğu yere harika bir cami yaptırılmıştır. İspanyol gezgin İbn – i Cübeyr tarafından 12. yüzyılın sonunda kaleme alınan notlarda bu camiden bahsedilmekte. İbn – i Cübeyr muhteşem bir yapı olarak tarif ettiği caminin büyük bir kısmının altından yapıldığını söylüyor. Bu cami 1803 yılında Mekke’yi ele geçiren ve şu anki Suudi Krallığı’nı kuran hanedanlığın orduları tarafından yok edilene kadar aktif olarak kullanılmıştır. Şehrin Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altına tekrar girmesinin ardından söz konusu cami yeniden inşa edilmiş, ancak 1924’te Suudilerin kenti yeniden ele geçirmesiyle bir kez daha yerle bir edilmiştir. Şu anda bu caminin bulunduğu yerde halka açık küçük bir kütüphane bulunmaktadır. Yüksek bir yapı niteliğinde olmayan kütüphane, kapılarını ziyaretçilerine ender olarak açmaktadır ve buldozerlerin yolu üzerine bulunan az sayıdaki tarihi miraslardan biridir. Bu kütüphane binası, kendi temelinin altında bulunan tarihi kalıntıların korunması amacı ile 1950’li yıllarda inşa edilmiştir’’.
Büyük imam konutunun ve kraliyet sarayının inşaatı, Peygamber’in doğduğu evden arta kalan ve şu an toprak altında bulunan kutsal tarihi kalıntıların neredeyse kesin olarak yok olması manasına gelmekte. Çünkü inşaatın başlamasının ardından kazılacak olan temeller betonla doldurulup tüm zemin mermerle kaplanacak ve ileride gerçekleştirilebilecek olan tüm olası arkeolojik araştırma ihtimalleri de böylelikle ortadan kalkmış olacak.

Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_02_25/Hz-Muhammedin-Mekkede-dogdugu-evin-kalintilarina-buldozer-tehdidi/


Haberin Devamı ►

Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale

0 yorum

Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale



1 Mayıs'ı Taksim’de kutlamak isteyen gruplara Beşiktaş, Okmeydanı ve Mecidiyeköy'de gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edildi. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyeleri, Şişli'de toplanıyor. İstanbul'da polis Taksim'e çıkan tüm yolları kapatmış durumda...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak isteyen gruplar sabah saatlerinden itibaren kentin çeşitli noktalarında toplanmaya başladı. Gruplara ilk müdahale Beşiktaş ve Okmeydanı’nda geldi.
CHP ve TKP üyelerinin aralarında bulunduğu grup, sabah saatlerinde Beşiktaş'ta buluştu. Burada çeşitli sloganlar atan gruplar, halay çekti. Bazı kişiler de TOMA'ların önüne oturdu.
Polis, “dağılın” uyarısının ardından 08.00 sıralarında gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Gruptakiler, Beşiktaş'ın arka sokaklarına doğru kaçtı.
CHP'Lİ VEKİL DE YARALANDI
Bu arada, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, müdahale öncesinde görüştüğü polislere, "Bu bayram sizin de bayramınız. Sizler de emekçisiniz. Lütfen gruba müdahale etmeyin" dedi. CHP’li Tanal'ın müdahale esnasında hafif şekilde yaralandığı görüldü.
Bazı gruplar da Abbasağa Parkı'nda toplandı. Burada pankartlar açıp, sloganlar atan grup, Beşiktaş'a inmeye çalıştı. Ancak polis ekipleri, gaz bombası atarak gruplara müdahale etti.
Beşiktaş'ta ara sokaklara dağılan göstericiler, zaman zaman yeniden bir araya geliyor. Polis ekiplerinin bölgedeki bekleyişi sürüyor.
Bu arada, güvenlik önlemleri kapsamında saat 07.00’den itibaren Barbaros Caddesi trafiğe kapatıldı.
OKMEYDANI’NDA GAZLI MÜDAHALE
Öte yandan 1 Mayıs gerginliğinin yaşandığı diğer bir bölge Okmeydanı! Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Okmeydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Çevik kuvvet ekipleri, grubun geçişine izin vermedi. Polis ekipleri, gruba biber gazlı müdahale etti.
Gruptakiler de molotofkokteyli, demir bilye, havaifişek, taş ve ses bombası karşılık verdi. Dağılan grup, polise içlerine çivi doldurulmuş havaifişekler attı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü.
Güvenlik güçlerinin arasına atılan molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu.
Foto: twitter
 Foto: twitter
 E-5'TE MÜDAHALE
Polis müdahalesinin bir diğer adresi ise Mecidiyeköy. E-5 Karayolu Mecidiyeköy mevkiinde yolu trafiğe kesen eylemcilere polis müdahale etti. Polis, eylemcilere gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahalenin ardından göstericiler geri çekildi.
UNKAPANI VE GALATA KAPATILDIÖte yandan, Galata ve Unkapanı Köprüsü gece saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı. İşlerine gitmek için sabah saatlerinde yola çıkan vatandaşlar, köprüyü yürüyerek geçmek zorunda kaldı.
KAZANCI YOKUŞU'NDA ANMA
Öte yandan, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anmak için Taksim’e ilk olarak Türk-İş heyeti çıktı. Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakan heyet, saygı duruşunda bulundu.
Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan Türk-İş heyeti, Kadıköy’deki kutlamalara katılmak için meydandan ayrıldı.
SENDİKALAR DİSK'İN ÖNÜNDE TOPLANIYOR
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak isteyen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyeleri, DİSK'in Şişli'deki genel merkez binası önünde toplanmaya başladı.
Üyeler, Nakiye Elgün Sokağı'nda bulunan DİSK Genel Merkezi'ne sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Ayırca bazı grupların da geceyi genel merkez binasının önünde geçirdiği görüldü.
Öte yandan, canlı yayın araçları da Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinden bölgeye ulaştı. Bu arada gruptakilerin ellerindeki "Emek barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs", "Yaşasın 1 Mayıs", "Direnin işçiler kazanacak" gibi pankartlar dikkati çekti.
Ayrıca DİSK Genel Merkezi binasına da büyük ebatta ve "1 Mayıs ve DİSK" yazılı afişler asıldı, binanı bulunduğu sokak da bayrak ve flamalarla donatıldı.
Yürüyüşün 11.00'de başlaması bekleniyor.
Foto: AA
Foto: AA
 TAKSİM'E ÇIKAN YOLLAR KAPALI
 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların da girişine izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alınıyor.
Güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bölgede, Taksim Meydanı, Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ile İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatıldı.
 Bu arada çelenk sunumu için Cumhuriyet Anıtı'na giden yolun bir bölümü giriş ve çıkışlara açık bırakıldı.
 Gezi Parkı'nın içinde de emniyet güçlerinin bekleyişi sürüyor. Taksim ve Galatasaray meydanlarında akrep ve TOMA'lar park halinde bekletiliyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ve Atatürk Kültür Merkezi'nin önündeki yeşil alanlar polis köpeklerince arandı.
 Taksim Meydanı'nda çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da gelişmeleri takip ediyor.
Ambulans ve itfaiye araçlarının da bekletildiği meydan ve çevresindeki bazı büfeler hizmet vermeye devam ediyor.
kaynak http://turkish.ruvr.ru/


Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_05_01/Taksime-cikmak-isteyen-gruplara-mudahale/

Haberin Devamı ►

Aldığınız Konuttan Cayabilirsiniz! Uygulamaya girecek kanunla birlikte sözleşme yaptığınız konuttan vazgeçebilirsiniz.

0 yorum

Aldığınız Konuttan Cayabilirsiniz!

Uygulamaya girecek kanunla birlikte sözleşme yaptığınız konuttan vazgeçebilirsiniz.



Tüketicinin lehine geliştirmelerle Mayıs ayından sonra yürürlüğe girmesi beklenen kanunla birlikte, vatandaşın cayma hakkı da vurgulanacak.
 
Cayma Hakkı nedir?
 
Konut alıcısı, bir inşaat firmasıyla ya da müteahhitle anlaşmaya varıp, belirlediği konutu almak için sözleşme imzalandığında bile bu kararından cayma hakkını kullanabilecek. Yani satın almak için yola çıktığınız konuttan vazgeçme hakkınız olacak.
Yeni uygulamayla, vatandaşa 14 gün süresince düşünme ve cayma hakkı tanınıyor. Yani prosedür başlamış olsa, hatta sözleşme yapılmış olsa dahi, vatandaş 14 gün boyunca satın alma sürecini başlattığı konutu almaktan vazgeçebilecek. Üstelik bu cayma sonucunda da ağır bir yaptırımla karşılaşmayacak.
 
14 Günü Geçirdiyseniz Ne Yapacaksınız?
 
 
Eğer satın almak üzere başvurduğunuz konutu, almaktan vazgeçtiyseniz ve yasal çerçevede 14 gün olarak belirlenen süreyi geçirdiğiyseniz, Dönme Hakkı'nızı kullanabilirsiniz.
 
Dönme Hakkı Nedir?
 
Dönme Hakkı, yine Mayıs ayından sonra uygulamayla vatandaşın çıkarları doğrultusunda revize edilen bir hak olacak. Sonucunda ise, konut alıcısı, Cayma Hakkı süresini kaçırdığı halde, almak için işlemleri başlattığı konuttan vazgeçerse, Dönme Hakkı'nı kullanarak, sözleşme ve yasal masrafları karşılamak suretiyle yine sözleşmeden vazgeçebilecek.
 
Eskiden sözleşmeden dönüldüğünde müteahhit, yüzde 20-40 arasında bir bedeli ceza olarak talep edebilirdi. Yeni kanunla bu ağır yaptırımlar da değiştirilecek. Yeni kanun, sözleşmeden döndüğünüzde vergi harcı ve yasal yükümlülükler düşüldükten sonra tüketiciden en fazla satış bedelinin yüzde 2’sinin alınabileceğini belirtiyor.
kaynak www.milliyet.com.tr

 
Haberin Devamı ►

Del Potro'nun sevgilisi Karina Jelinek nefes kesti! Tenisçi Del Potro'nun sevgilisi Karina Jelinek ve yanındaki arkadaşı sahilde nefes kesti.

0 yorum

Del Potro'nun sevgilisi Karina Jelinek nefes kesti!



Tenisçi Del Potro'nun sevgilisi Karina Jelinek ve yanındaki arkadaşı sahilde nefes kesti.
Jelinek ve yanındaki kişi sahilde sürekli fotoğraf çekilmeyi ihmal etmedi. 

Hatırlanacağı gibi el bileğindeki sakatlık nedeniyle ameliyat olacağını açıklayan 2009 ABD Açık şampiyonu Arjantinli tenisçi Juan Martin del Potro, büyük ihtimalle sezonun kalan bölümünde korta çıkamayacak.





kaynak http://www.milliyet.com.tr/
Haberin Devamı ►
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © BEYAZ BULTEN Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger